HARPO

Det finns få superhits från 70-talet som spelas dagligen på radio runt om i världen. En sån låt är den svenske popstjärnan Harpos odödliga klassiker ”Moviestar”. Svenska sångaren Harpo, född och uppvuxen i förorten Bandhagen söder om Stockholm, utvecklades från att anses som en lite udda karaktär i artistvärlden till att bli en internationell stjärna. Allting började hemma i Sverige med låtar som ”Honolulu” och ”Sayonara”.

Harpo föddes som Jan Svensson, och växte upp i en musikalisk familj, och ägnade uppväxtåren åt teater och musik. När han var 16 gick han på en teaterskola, och träffade där sin fru Carina, som han är gift med än idag. Harpo skrev manus, regisserade och förberedde sig på en framtida skådespelarkarriär. ”Jag skrev en massa låtar eftersom jag hade en gitarr, och på sommaren spelade jag som gatumusikant” berättar Harpo.

1975 kunde Harpo sälla sig den till den då mycket lilla och exklusiva skara av svenska artister som hade internationella hits. ABBA hade ett år tidigare visat vägen med sin seger i Eurovisionsfestivalen med ”Waterloo”. Med sin egen komposition ”Moviestar” nådde Harpo topplaceringarna på nästan alla europeiska listor. Framgångarna fortsatte med superhits som ”Motorcycle Mama”, ”Horoscope” och ”Rock ’n’ Roll Clown”, innan han 1977 tog en paus från musikscenen, fick han till ännu en hit: ”In The Zum Zum Zummernight”.

Harpo ägnade sig sedan mer målning och åt sina hästar, tills han 1980 kritiskt skadades av sin häst Starter. Olyckan gjorde honom blev blind på ena ögat. Efter olyckan försöker Harpo leva efter mottot ”Njut av dagen i dag, eftersom det kan vara den sista”.

Idag Harpo lever lyckligt med sin fru Carina på en gård i Halland, och dresserar framgångsriks tävlingshästar. Nästan alla hans hästars namn har något att göra med hans popkarriär: Harpo’s King of Pop, Harpo’s Dancer och Harpo’s Moviestar.

Sedan början av 1990-talet har Harpo framgångsrikt turnerat i Tyskland, ofta på arenor med mer än 10 000 åskådare, och på TV. Harpo syns nu åter alltmer på scener i Sverige och runt om i Norden, och gör än en succé med ”Moviestar” och alla sina andra klassiska hits.

Moviestar - Svenska

Lyckliga gatan